Get Adobe Flash player

Erasmus + projekto įgyvendinimas Turkijoje

Įgyvendindama Erasmus+ projekto ,,Yes For Traditional Dishes - No More Obesity!" programą Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos komanda: direktorius Juozas Žymančius, pavaduotoja Regina Rimkutė, anglų kalbos mokytojos Kristina Katauskaitė ir Rita Štėrienė, socialinė pedagogė Jurgita Rumšienė kovo 4-12 dienomis lankėsi Turkijoje, Izmito mieste.

Nekantriai laukėme šio susitikimo su projekto partnerėmis iš Lenkijos, Ispanijos, Čekijos, Vengrijos ir, žinoma, su šeimininkais, turkais.

Visi Izmito mokyklos mokiniai ir mokytojai svetingai sutiko projekto dalyvius. Vietoj duonos su druska buvome pavaišinti tradiciniu desertu. Kartu su šeimininkais sušokome nacionalinį šokį. Mokytojai ir mokiniai aprodė mokyklą, supažindino su švietimo sistema. Įdomu buvo tai, jog visi mokiniai rašo pieštukais. Mokiniai labai drąsūs, smalsūs, noriai bendraujantys. Per visas pertraukas sportuoja ir žaidžia lauke.

Susitikimo metu vykdėme pagal projekto programą numatytas veiklas. Pradėjome nuo tradicinės turkiškos kavos ir deserto ragavimo. Kadangi pusryčiai yra pagrindinis dienos valgymas, mūsų draugai turkai tam skyrė ypatingą dėmesį. Kaskart degustavome tradicinius turkiškus pusryčius skirtingose vietose. Jie mėgsta valgyti sveiką maistą, vartoja daug daržovių ir žalumynų.

Susipažinę su tradicine turkų virtuve nepamiršome ir pasportuoti: labai daug vaikščiojome po parkus, senamiesčius, pakrante. Viena diena buvo žalioji diena - ,,Green day".  Leidomės į iškylą dviračiais ir pėsčiųjų žygį. Sukorėme apie 12 km. ,,Seka" parke ir prie Marmuro jūros nusifotografavome vilkėdami žalius marškinėlius.

Po aktyvios veiklos atsipalaidavome terminiuose baseinuose Bursoje.

Daug įdomių akimirkų patyrėme vykdami į įžymias istorines vietas. Susipažinome su Izmito, Bursos miestais, aplankėme garsųjį Uludag nacionalinį parką, aplankėme popieriaus ir mokslo muziejų, saldumynų fabriką.

Šeštadienį skyrėme kelionei į Stambulą. Likome sužavėti įžymiąja Mėlynąja mečete, Hagijos Sofijos muziejumi, Topkapi rūmais ir milžinišku Stambulo turgumi. 

Paskutinį vakarą šeimininkai surengė atsisveikinimo šventę ,,Henna night" su nacionaliniais ritualais, tautiniais drabužiais, šokiais ir užkandžiais. 

Išsiskyrėme su mintimis apie susitikimą Lenkijoje.

Regina Rimkutė,

direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Rita Štėrienė,

anglų kalbos vyr. mokytoja