Get Adobe Flash player

„Atgal į praeitį“

Birželio 15 - 17 dienomis mes, septintokai ir aštuntokai, dalyvavome stovyklos „Kelionės ir šėlionės“ III pamainoje „Atgal į praeitį“. Mus lydėjo mokyklos psichologė Orinta Butkutė, istorijos mokytoja Veronika Gudaitė, IT mokytas Vladas Budvytis.

Stovykla vyko Kurtuvėnų dvaro sodyboje. Pirmadienį pradėjome ekskursiją po Kurtuvėnų dvarą. Išgirdome dvaro istoriją, kiek kartų jis buvo sunaikintas ir kiek kartų lyg feniksas pakilęs iš pelenų. Aplankėme vertingiausią dvaro pastatą – medinį dviejų aukštų svirną, statytą XVIII a. pabaigoje, geometrinio – peizažinio planavimo parką, dvaro ratinę ir kitus įžymius istorinius pastatus. Apylinkių pažintį tęsėme archeologiniuose kasinėjimuose kartu su Šiaulių Universiteto doc. dr. Birute Kazimiera Salatkiene. Kasinėjome sudegusio namo vietą. Radinių buvo įvairiausių: nuo plytų, anglių iki 2 mm storio stiklo šukių ar glazūruotos keramikos. Ši unikali galimybė leido mums pabūti tikrais archeologais. O naktį ėjome į dvaro parką klausytis šikšnosparnių bei ieškoti pelėdžiukų. Šikšnosparnius išgirdome su specialiais aparatais, kuriuos mums davė lydėjęs ornitologas.

Antradienį leidomės į žygį pėsčiomis, į Jautmalkės gamtos centrą. Mus lydėjo tas pats ornitologas, bet šį kartą pasakojo ne tik apie paukščius, bet ir apie augalus. Kelyje pamatėme labai įdomų akmenį, ant kurio buvo lyg žmogaus įspaustos pėdos. Jautmalkėje mus svetingai pasitiko sodybos šeimininkė Jurgita Bartkuvienė. Ji mus išmokė pasigaminti „Piemenų kugelį“, pinti apyrankes ir daugybę liaudiškų šokių. Į stovyklavietę grįžome pilni teigiamų emocijų.

Paskutinę dieną apsilankėme dvaro žirgyne, įsikūrusiame buvusiose grafo Pliaterio – Zyberko arklidėse. Savaime suprantama, ten jodinėjome. Be to, apvažiavome Kurtuvėnus brikele, tempiama žirgo. Tai buvo paskutinis naujas potyris Kurtuvėnuose. Pakeliui į namus sustojome prie Svilės šaltinio. Stovyklą užbaigėme prie Paršežerio ežero. Ten su paskutiniu vandens purslu atsisveikinome su stovykla. Namo grįžome maloniai pavargę, patyrę daug naujų dalykų, pasisėmę patirties. Tikimės, kad pirmoms dviems pamainoms buvo taip pat smagu.

Stovyklos dalyvė Emilija Pociūtė
ir lydinti mokytoja Orinta Butkutė

camera1