Get Adobe Flash player

Atostogų pradžios pramogos

Pasibaigus mokslo metams,  grupei  Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos mokinių duris atvėrė Vaikų ir jaunimo vasaros poilsio stovykla, kurią finansavo rajono savivaldybė iš Vaikų ir jaunimo socializacijos programos.  Buvo sudarytos 3 stovyklautojų grupės po 17 mokinių, kurių veiklos kryptį rodė pavadinimas ,,Kelionės ir šėlionės“. Kelionių maršrutai ir pažintinė – pramoginė veikla  buvo tikslinama grupėse.

Jauniausieji stovyklos dalyviai pradinukai siekė geriau pažinti savo regioną Žemaitiją, pasigrožėti  jos kraštovaizdžiu, daugiau sužinoti apie senuosius  amatus, išgirsti įvairių žemaičių tarmės atspalvių.

Savaitė malonios veiklos paliko daug įspūdžių.  Aplankėme  Kryžių kalną. Pirmą kartą čia atvykę mokiniai buvo nustebinti kryžių gausos, formų įvairovės, gausybės užsieniečių turistų. Pusvalandį rimties, praleistą  Kryžių kalno vienuolyne, keitė žaidimai  Angelų svetainėje.

Gruzdžiuose mus maloniai pasitiko juodosios keramikos meistrai R. ir V. Mataičiai. Vaikai patyrė, kaip žiedžiamas puodas, kaip kūrenama didžiulė krosnis, kokie mieli meistrų molinukai.

Kurtuvėnuose pasivaikščiojome  Dvaro alėjomis, pabuvojome svirne, pasidžiaugėme žirgais.

Plateliuose mus nustebino kitokia žemaičių šnekta. Ja kalbėjo muziejaus darbuotojos, kurios įdomiai pasakojo apie ežerą ir miestelį, parką, vedė pažintiniu taku, komentavo vaizdus nuo apžvalgos bokšto. O žaidimų ir pramogų prie ežero susigalvojome patys.

Daug malonių akimirkų vaikai patyrė Rietavo žirgyne. Sužinojo žirgų veisles, vardus, kilmę. Kiekvienam teko sėsti ant pabalnoto žirgo ir joti. Nors šalia buvo trenerė, bet jaudulys liko. Labai smagu buvo nugalėti baimes, nes daug kas ant žirgo sėdo pirmą kartą.

Pasivaikščiojome po Tverus, gidė papasakojo miestelio istoriją, parodė seniausią Lietuvoje skulptūrą, palydėjo į Lopaičių piliakalnį. Gražūs vaizdai ir įdomūs vadovės komentarai vertė suklusti ir pasigrožėti.

Pagramančio regioninis parkas mums priminė, kad daug ko nežinome apie savo artimesnę aplinką. Parko lankytojų centro darbuotoja parodė Jūros ir Akmenos santaką, Akmenos akmenų rėvas,  atodangas. Kopėme į Pagramančio ir Indijos piliakalnius.  

Lakštingalų slėnyje vėl laukė įdomi pramoginė veikla.

Baigiantis stovyklai vaikai  nubraižė kelionių žemėlapį, išsprendė mokytojų sudarytą kryžiažodį apie Žemaitiją, jos aplankytas vietas.

Vėl laukė žaidimai, varžybos, stovyklos paštas, apdovanojimai.

 Vaikai smagiai praleido laiką, patyrė malonių įspūdžių, susidraugavo. Buvo smagu matyti, kaip keitėsi pirmokų ir ketvirtokų bendravimas. Visi dalyviai apdovanoti  stovyklos diplomais, kuriuose buvo ir vaizdai iš įdomių kelionių.

Regina Tarvydienė,
Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos
pradinių klasių mokytoja

camera1