Get Adobe Flash player

Pilietiškumo stovykla "Noriu pažinti"

Birželio I-ąją savaitę Pajūrio miestelyje organizavome Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos ir Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos (VVDG) I ir III gimnazijos klasių mokinių pilietiškumo stovyklą ,,Noriu pažinti“. Šios idėjos autoriai  - minėtų gimnazijų direktoriai Danutė Bronė Puchovičienė ir Juozas Žymančius. Abi gimnazijas sieja garbinga Biržiškių giminė. Šios stovyklos tikslas -  susidraugauti, patirti naujų įspūdžių, pažinti savo kraštą.

Stovyklos atidarymo šventė vyko p. Jono Biržiškio sodyboje. Vos ten atvykus mus pasitiko pats Jonas Biržiškis. Nuskambėjus gimnazijų dainoms, nuaidėjus patrankų šūviams, vyko poezijos popietė, skirta Stanislovo Biržiškio vardui paminėti. Apie Maironio apdainuotą Žemaitijos kraštą, Pajūrio apylinkes papasakojo aktyvi visuomenininkė Birutė Kuizinaitė. Paporinę žemaitiškai, mokiniai žaidė susipažinimo ir lauko žaidimus, turėjo galimybę leistis lynu virš tvenkinio ir net pasivažinėti keturračiu, o po visų linksmybių gardžiavosi ant laužo keptomis dešrelėmis.

Antrąją dieną mokiniai piešė ant upėje rastų akmenų, lipdė iš molio, apsilankė modernioje gimnazijos  šaudykloje, mokėsi šaudyti iš orinių ir mažo kalibro ginklų. Vakare laukė įdomiausioji dienos dalis - naktinis žygis. Gimnazijos jaunieji šauliai visus stovyklautojus  pagražino maskuojamuoju „makiažu“ ir  išvedė į 10 km žygį per kalnus, pievas ir miškus, kurio maršrutą žinojo tik mūsų vedliai. Stovyklautojų laukė įvairūs netikėtumai ir naujos patirtys: pasalos, ėjimas per uždūmytas teritorijas, šliaužimas virve per miško tarpeklį ir, galiausiai, vidurnakty - beždžionių tiltas.

Trečiąją dieną dalis stovyklautojų išplaukė į 15 km žygį baidarėmis Jūros upe, o likusieji dalyvavo orientacinio sporto, krepšinio bei tinklinio varžybose, susiskirstę komandomis rungėsi dėl pirmos vietos ir geriausiųjų vardo. Būrys norinčiųjų taip pat išmėgino neįprastą „Human football“ žaidimą.

Ketvirtąją dieną pakvietėme stovyklautojus į ,,Fotomedžioklę. Misiją - Pajūris 2015“, kad aplankytumėme įžymias Pajūrio vietas. Vėliau nuvykome į UAB ,,Šilalės mediena“. Įmonės vadovas V. Žygaitis mums skyrė savo laiką ir išsamiai papasakojo apie įmonę, veiklą, parodė patalpas, įrenginius, robotą, kaip apdirbama mediena, gaminamos granulės.

Atėjus atsisveikinimo  vakarui, visi rinkomės Pajūrio rekreacinėje zonoje. Mokiniai, užlipę ant scenos, atliko puikius pasirodymus, šoko, dainavo ir vaidino, netilo pačių sukurtos skanduotės. Pasibaigus vakaro oficialiajai daliai susėdome prie laužo, kur vyko stovyklos refleksija, kurios metu kiekvienas turėjo galimybę pasisakyti. Ore tvyrojo bendrumo, pagarbos vienas kitam jausmas. Vėliau mokiniai  šėlo šokių aikštelėje ir juokavo, jų  veiduose švietė šypsena ir gera nuotaika.

Paskutiniąją dieną pakvietėme stovyklautojus į apdovanojimų ceremoniją, kurios metu kiekvienas buvo įvertintas ir pagirtas, gavo diplomus ir specialiai šiai stovyklai pagamintus medalius. Juos įteikė VVDG direktorė  D. Puchovičienė, tėvų valdybos pirmininkė V. Eberson ir S. Biržiškio gimnazijos direktorius J. Žymančius. Stovyklos renginiuose sveikinimo žodžius tarė ir turiningos vasaros stovyklautojams linkėjo savivaldybės atstovai: vicemeras V. Jasevičius bei administracijos direktorius R. Vaitiekus. Atsisveikindami  gimnazistai braukė ašarą, apsikeitė telefono numeriais ir pažadais, kad susitinka ne paskutinį kartą.

Dėkojame šauniai Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos mokytojų komandai (J. Rumšienei,  D. Rupšienei, O. Butkutei, I. Rupšienei, J. Girčienei, I. Tverijonienei,  A. Dragūnui, V. Budvyčiui, V. Kazlauskiui) ir treneriui E. Mikšiui už pagalbą organizuojant pilietiškumo stovyklą ,,Noriu pažinti“.

 

Regina Rimkutė,
Pajūrio Stanislovo Biržiškio
gimnazijos socialinė pedagogė

camera1