Get Adobe Flash player

„Tortas“ virto sūriu!

Geguės 11 d. PUG ugdytiniai į gimnaziją rinkosi be ugdymo priemonių. Tą dieną buvome pakviesti į Editos Dermontaitės ūkį ( Lileikėnų k.), susipažinti su ten gyvenančiais gyvūnais, sužinoti kaip gaminami sūriai iš ožkų pieno. Kartu vyko ir mamytės.

Kieme mus pasitiko kelios šeimynos gyvūnų : Indijos bėgikės antys su ančiukais, dekoratyvinės vištos su viščiukais ir gaidžiais, Vietnamo kiaulytė su paršiukais ir didžiulis būrys ožkų. Prie namo mūsų laukė šeimininkė Edita su vyru Ezio ir dukryte Aliče. Šeimininkė Edita įdomiai pasakojo apie gyvūnus ir atsakinėjo į mūsų klausimus.
Vaikai, sužinoję apie naminius gyvūnus, žaidė įvairius žaidimus, gėrė arbatą, mamytės kepė šašlykus. Skanavome Aličės šeštojo gimtadienio tortu. Taip visiems besilinksminant iš namelio šeimininkė Edita ant padėklo atnešė didžiulį ,,daiktą“. Šeimininkė vaikų paklausė: ,, Kas čia“?- dauguma atsakė, - tai TORTAS. Tada Edita pasakė, kad tai ne tortas, bet SŪRIS, pagamintas iš ožkelių, su kuriomis žaidėme, pienelio. Šeimininkė parodė į kokį didelį (60 litrų talpos) puodą supilamas pienas. Tada kaitinamas tol kol atsiranda varškė. Ji pilama į tam skirtas formas ir laikoma dideliame šaldytuve. Taip pagamintas ir šitas sūris.
Papasakojusi sūrio gimimo istoriją, Šeimininkė Edita visus vaišino sūriu ir varškės keksiukais.
Atsisveikindami padėkojome šeimininkams už svetingumą, puikiai praleistą laiką, suteiktas žinias. Justukas dar pridūrė : ,,Šitos dienos neužmiršiu visą gyvenimą“.
Grįžome daug sužinoję ir puikiai praleidę laiką.

PUG mokytoja
Sigita Olendrienė

camera1