Get Adobe Flash player

Projektas „Aktyvaus piliečio formulė“

erasmusplusGegužės 4-7 dienomis Birutės ir Kęstučio Tarvydų sodyboje vyko Europos jaunimo savaitei paminėti skirtas projektas ,,Aktyvaus piliečio formulė". Šį keturių dienų trukmės susitikimą organizavo Lietuvos vaikų ir jaunimo centro projektų vadovas Audrius Laurutis ir neformaliojo švietimo/ugdymo organizatorė Rūta Vaitiekutė. Šis projektas buvo organizuojamas keturiuose Lietuvos miestuose: Vilkaviškyje, Gargžduose, Kėdainiuose ir Šilalėje. Kūrybinių sesijų metu buvo kuriamas struktūrinis dialogas tarp jaunų žmonių, politikų ir verslininkų. Projektas finansuojamas iš Erasmus + lėšų.

Taigi 21 mūsų gimnazijos mokinys turėjo unikalią galimybę dalyvauti šiame renginyje. Projekto veiklų metu buvo siekiama, kad mokiniai neformaliais ugdymo metodais įgytų naujų įgūdžių ir kompetencijų, būtų padidinta jaunų žmonių pilietinė galia, padidintas aktyvumas sprendžiant jiems aktualias problemas, sukurta ir įgyvendinta bent viena iniciatyva. Projekto vadovai pasidalino informacija apie Europos Sąjungos siūlomas galimybes jaunimui. Kūrybinių sesijų metu vyko gyvos diskusijos, darbas grupelėse, simuliacijos, kūrybinės užduotys, kurių metu jaunimas susipažino, kaip priimami politiniai sprendimai ir koks yra verslo, jauno žmogaus ir politikų santykis.

Pirmąją projekto dieną gimnazijos mokiniai atvyko ir įsikūrė sodyboje. Pirmiausia vyko susipažinimo ir „ledų pralaužimo“ užsiėmimai, komandos formavimo užduotys. Po to projekto dalyviai apžvelgė jaunimo situaciją Šilalės rajone. Vakare vyko dienos darbų aptarimas ir refleksija, laisvalaikio žaidimai.

Kitą dieną projektų vadovas Audrius supažindino mokinius su vykdoma jaunimo politika vietiniu, nacionaliniu ir tarptautiniu lygmeniu. Į svečius atvyko Šilalės ,,Apskritojo stalo“ pirmininkė Lineta Dargienė, kuri pristatė ,,Apskritojo stalo“ veiklas ir pasidalijo Erasmus+ patirtimi. Taip pat mokiniai dalyvavo simuliacijoje „Sprendimų priėmimo kelias“: įsivaizdavo tariamą savivaldybės tarybos posėdį, kuriame svarstomas jiems aktualus sprendimas. Grupėse mokiniai kūrė iniciatyvas ir „pardavinėjo“ jas idėjų mugėje. Buvo išrinktos keturios geriausios.

Trečioji užsiėmimų diena buvo ypatinga. Jaunieji piliečiai komandose kūrė savo iniciatyvoms trumpus video klipus ir ruošėsi susitikimui su vietos politikais ir verslininkais. Į renginį atvyko Šilalės rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas, mero pavaduotojas Valdemaras Jasevičius ir administracijos direktorius Raimundas Vaitiekus. Savo verslo sėkmės istorijas pristatė verslininkai Andrius Baublys, Edita Dermontaitė, Viltautė Gudauskaitė. Su jaunimo politikos formavimo ir įgyvendinimo klausimais supažindino jaunimo reikalų koordinatorė Danguolė Jakštienė, kuri atvyko kartu su savanore Ieva. Svečiams mokiniai pristatė parengtas iniciatyvas japonišku „Pecha Kucha“ metodu. Mokiniai su savivaldybės meru, vicemeru, administracijos direktoriumi bei gimnazijos direktoriumi ir direktoriaus pavaduotoja ugdymui aptarė mūsų rajono gyventojų poreikius, mokinių sukurtas idėjas ir galimybes jas įgyvendinti. Po to vyko diskusijos ir verslo vakarienė. Tai buvo išties turininga diena.

Paskutiniosios dienos rytą vyko projekto aptarimas ir refleksija. Jaunieji aktyvieji piliečiai įsivertino save, papasakojo, kas jiems labiausiai patiko, padėkojo projekto vadovams ir pažadėjo toliau komandose generuoti savo sukurtas iniciatyvas. Jaunimas pasiryžęs nuveikti ką nors prasmingo ir gero savo bendruomenei.

 

Projektą koordinuojanti mokytoja
Kristina Katauskaitė
ir socialinė pedagogė
Regina Rimkutė

camera1