Get Adobe Flash player

Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ

Kovo 23-29 dienomis Lietuvoje vyko šeštoji „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“, siekianti atkreipti visuomenės dėmesį į patyčių problemą. Veiksmo savaitės organizatoriai – „Vaikų linija“- kalba apie padažnėjusius patyčių atvejus mokyklose, kitose ugdymo įstaigose, ypač elektronines patyčias. Specialiai šių metų „Veiksmo savaitei BE PATYČIŲ“ sukurtas plakatas, skirtas laisvai naudoti ugdymo įstaigose ir kitose iniciatyvą palaikančiose organizacijose. „Vaikų linija“ siekia paskatinti tiek paauglius, tiek suaugusius atkreipti dėmesį į savo elgesį socialiniuose tinkluose, kai visai nesusimąstant yra skatinamos patyčios ir prisidedama prie jų sklaidos.

Prie didžiosios daugumos Lietuvos ugdymo įstaigų, dalyvaujančių „Veiksmo savaitėje“, prisijungė ir Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos bendruomenė. Socialinė pedagogė, psichologė, klasių auklėtojai numatė veiklas visiems gimnazijos bendruomenės nariams. Visą kovo mėnesį gimnazijos psichologė ir mokinių prezidentas vedė ,,Pamokėles – paskaitėles” patyčių prevencijos tema 1-4 klasių mokiniams. Kovo 23 – iąją, vakarop, gimnazijoje rinkosi mokytojai į „Saviugdos vakarą“. Šį kartą susirinkusieji išklausė pranešimą iš „Pasaulinės lyderystės konferencijos“ apie lyderius padaugintojus ir lyderius menkintojus. Po video vyko aptarimas. Džiugu, jog atnaujinti „Saviugdos vakarai“ pritraukia vis daugiau gimnazijos mokytojų.     
Kovo 24 d. mokytojai buvo skatinami dalyvauti Šilalės visuomenės sveikatos biuro organizuotame seminare „Gyvenimas su paaugliu“. Trečiadienį, kovo 25 d., buvo suorganizuota klasės valandėlė 6 klasėje apie toleranciją. Šeštokai, naudojant įvairius metodus, buvo skatinami gerbti kito nuomonę, pažiūras, toleruoti kitokį žmogų. Žaidimo metu mokiniai negailėjo gražių žodžių savo draugams, suprato, jog visada yra už ką pagirti, mokėsi išklausyti ir gerbti kito nuomonę. Tą pačią dieną vyko renginys IIabg klasėms ,,Planuok karjerą atsakingai“. Renginį vedė JDC vadovė R. Gailienė.
Taip pat kovo 25-ąją gimnazijoje svečiavosi ir mokytojams bei tėvams paskaitą apie paauglio krizes vedė jau kelintą kartą besilankanti Telšių krizių centro vadovė, psichologė Vanda Benaitienė. Jai talkino psichologė Lidija Stonienė. Ilgametę profesinę patirtį turinčios psichologės dalijosi praktiniais patarimais, kaip atpažinti, kada vaikui reikia pagalbos, kaip tokiais atvejais tinkamiausiai pasielgti, kaip padėti. Vaidybinės situacijos, darbas grupėse skatino labiau įsijausti į vaikų ir tėvų, vaikų ir mokytojų vaidmenis. Psichologės mielai dalinosi patarimais ir priėmė visus norinčius individualių konsultacijų. Šis seminaras buvo labai naudingas tiek mokytojams, tiek tėvams.  
Mokinių taryba, vadovaujama mokytojos Jurgitos Rumšienės, kovo 26 d. suorganizavo „Proto mūšį“ 6-8 klasių mokiniams, siekdama atkreipti didesnį dėmesį į elektronines patyčias. Džiugu, kad visi mokiniai buvo dalyviai, turėjo galimybę pasitikrinti savo žinias, patobulinti bendravimo grupėje įgūdžius.
Kovo 26 d. gimnazijoje lankėsi jau visų pamėgtas Šilalės visuomenės sveikatos biuro darbuotojas, lektorius Donatas Grigalis. Šį kartą jis vedė paskaitą Iabg klasių vaikinams apie lytiškumą. Iabg klasių merginoms vyko paskaita patyčių prevencijos tema.  
Klasių auklėtojai ir pradinių klasių mokytojai atnaujino „Patyčių registravimo žurnalus“ klasėse, prisiminė ,,Patyčių nuobaudų kopėčių” taikymo priemones. Taip pat mokiniams, jų tėvams išdalino lankstinukus apie elektronines patyčias – kaip atpažinti ir padėti. 
Dėkojame visiems, prisidėjusiems prie „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ organizavimo, dalyvavimą joje. Tikime, jog tik veikdami kartu galime kurti gražesnį pasaulį.

 

                                                Lietuvių k. mokytoja
   I. Tverijonienė   

veiksmo savaite