Get Adobe Flash player

Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijoje pristatytas naujas keliautojo po Šilalės kraštą žinynas

siaures karsuva

Kovo 6-ąją Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijoje vyko susitikimas su Lietuvos istorijos bei paveldo tyrinėtojais, Martyno Jankaus premijos laureatais Vyteniu ir Junona Almonaičiais.

III ir IVg klasių gimnazistams Vytauto Didžiojo Universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto daktaras Vytenis Almonaitis pristatė studijų programas VDU. Dr. Vytenis Almonaitis susidomėjusiems gimnazistams kiek plačiau papasakojo apie savo – istoriko specialybę, pristatė savo darbo dieną, dalijosi savo patirtimi ir patarimais.

II-ąją susitikimo dalį vedė KTU Filosofijos ir psichologijos katedros docentė, socialinių mokslų (psichologija) daktarė Junona Almonaitienė. Docentė išsamiai pristatė studijų galimybes KTU bei kiek plačiau pakalbėjo apie psichologo specialybę.

Gimnazistų akiratį praplėtė visiems išdalintos padalomosios medžiagos. Gimnazistai turėjo galimybę pateikti jiems rūpimus klausimus.

Po susitikimo su gimnazistais gimnazijos aktų salėje, knygos leidėjai Vytenis ir Junona Almonaičiai gimnazijos mokiniams ir mokytojams pristatė viešosios įstaigos „Keliautojo žinynas“ išleistą knygą „Šiaurės Karšuva: keliautojo po Šilalės kraštą žinynas“.

„Šiaurės Karšuva“ – 2006-aisiais išleistos knygos „Karšuva. 2“ iš esmės atnaujintas ir papildytas leidimas. Žinynas skiriamas pažintinio-kultūrinio turizmo mėgėjams (ypač – mėgstantiems keliauti savarankiškai), taip pat visiems, besidomintiems Lietuvos istorija ir kultūros paveldu.

Knygos pristatymo metu gimnazijos mokiniai ir mokytojai pripažino, jog mūsų krašte yra nemažai keliautojams gerai žinomų ir dažnai lankomų vietų – Dionizo Poškos Baubliai, lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno tėviškės. Tačiau sužinojo, jog čia yra daug ir tokių kultūros, istorijos bei gamtos vertybių, apie kurias galbūt iki šiol net neteko girdėti. Knygos autoriai taip pat teigė: „Atradome šias vietas ne tik sau, bet ir Jums. Siūlome pasinaudoti mūsų sukauptomis žiniomis, pakeliauti tais pačiais takais ir patirti pažinimo džiaugsmą”.
Knygoje – net 530 iliustracijų, tai – šiuolaikinės ir archyvinės nuotraukos, piešiniai, schemos, žemėlapių iškarpos. Prie jos pridedamas lankstinuko formos dvipusis spalvotas žemėlapis (M 1:70000, 42 X 44 cm), kuriame pažymėtos 186 svarbiausios lankytinos vietos šiaurės Karšuvoje. Knygoje aprašytos 136 vietovės – miesteliai, kaimai ir kt.

Knygos pristatyme dalyvavo Šilalės garbės pilietis, buvęs susiekimo ministras Jonas Biržiškis, jo brolis Stasys Biržiška, Pajūrio miestelio seniūnė Roma Noreikienė bei Šilalės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Raimundas Vaitiekus.

Po renginio visi gimnazijos mokiniai ir mokytojai turėjo galimybę įsigyti ne tik knygą „Šiaurės Karšuva“, bet ir kitas autoriaus knygas, kuriose autoriai noriai pasirašė.

Pilietiška, netradicinė istorijos pamoka praturtino visų renginio dalyvių žinias apie kraštą, kuriame patys gyvena.

 

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui
Inesa Kozlovienė

camera1