Get Adobe Flash player

Pajūrio 10 kuopos jaunieji šauliai Baltijos kelio 25-mečio minėjime

Baltijos kelias- taiki ir didinga trijų laisvę mylinčių Baltijos tautų akcija už istorinį teisingumą.

1989 m. rugpjūčio 23 d., 19 val., Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmonės, susijungę gyvąja rankų grandine nuo Vilniaus per Rygą iki Talino, garsiai ir aiškiai pareiškė pasauliui apie Nepriklausomybės siekį, pagerbdami stalinizmo ir nacizmo aukų atminimą bei pasmerkdami valstybių likimus nulėmusį nusikalstamą Stalino ir Hitlerio paktą.

Rugpjūčio 23 dieną buvo organizuojama „Baltijos kelio sąšauka“, skirta Baltijos kelio 25- erių metų jubiliejui atminti. Visose Lietuvos miestuose ir miesteliuose žmonės rinkosi aikštėse, kur buvo organizuojamas išvykimas į Baltijos kelią ir renkami Palinkėjimai Lietuvai iš kartos į kartą. Prie šio vieningo istorinio renginio prisidėjo ir Pajūrio 10 kuopos jaunieji šauliai kartu su vadu Algimantu Dragūnu.

Iš pradžių visi renginio dalyviai rinkosi prie Šilalės miesto savivaldybės, užrašę savo palinkėjimus Lietuvai ir įsiamžinę bendroje nuotraukoje, sėdo į autobusą ir išvyko į nurodytą vietą.

Į Pasvalį kartu vyko Šilalės rajono savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotoja Vera Macienė, būrelis Šilalės skautų organizacijos narių, rašytoja Teresė Ūksienė ir daugelis vyresnio amžiaus patriotų. Kelionės metu žmonės dalijosi savo prisiminimais ir linkėjo mums patirti tą nepakartojamą ir neapsakomą vienybės, bendrumo ir solidarumo jausmą, kurį jie patys patyrė lygiai prieš 25-erius metus.

Nuvykę į nurodytą vietą, visi sustojome vienas šalia kito į ilgą gyvą grandinę ir, laikydami rankose Lietuvos Trispalves, laukėme iš Vilniaus atvykstančios delegacijos. Mus pasveikino net pats Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, buvo įteikta pašventinta duona ir žvakutė. Visas renginys buvo filmuojamas, o visa filmuota video medžiaga bus panaudota istoriniam filmui sukurti.

Tuo momentu, kai visi stovėjome vienas šalia kito, kiekvienas savo širdyje jautėme stiprybės, vienybės ir bendrumo jausmą. Baltijos kelyje patirtos akimirkos mūsų atminty išliks visą gyvenimą. Todėl Baltijos kelio nemarumą turime perduoti iš lūpų į lūpas, iš širdies į širdį, iš rankų į rankas, iš kartos į kartą. Neleiskime, kad Baltijos kelias nutrūktų, ir saugokime savo tautos Nepriklausomybę. Tikimės, kad po penkerių metų dar kartą bus organizuojamas Baltijos kelio minėjimas ir mes turėsime galimybę sugrįžti į tą pačią vietą ir paminėti Baltijos kelio 30-metį.

 

Pajūrio 10 kuopos jaunoji šaulė Rūta Mažeikaitė