Get Adobe Flash player

4-asis pėsčiųjų žygis "Kęstutėnai"

„Tikras gyvenimo džiaugsmas būna tada, kai sieki tikslo, kurį laikai didingu: būti gamtos jėga, o ne karščiuojančiu egoistišku mažu grumsteliu, amžinai dejuojančiu ir verkšlenančiu, kad pasaulis nepasiaukoja padaryti laimingu“,- teigia Lietuvos pėsčiųjų žygių asociacijos interneto svetainė. Kiekvienas galime dejuoti ir laukti arba džiaugtis ir veikti. Tik nuo paties žmogaus priklauso jo siekiai, jo darbai, jo gyvenimas.
Pėsčiųjų žygis „Kęstutėnai“ yra skirtas Jungtinėms Kęstučio apygardos partizanų ir Virtukų kautynėms, įvykusioms 1945 m. liepos 22 d., atminti.

1945 m. liepos 22 d. netoli Lyduvėnų geležinkelio stoties esančiame miške įvyko garsusis Virtukų mūšis tarp Žebenkšties rinktinės vyrų ir NKVD dalinių. 1995 metais, minint Virtukų kautynių 50-ąsias metines, ąžuolų paūnksmėje pastatytas ir pašventintas memorialas Laisvės kovų dalyvių aukoms atminti.
Lietuvos pėsčiųjų žygių asociacijos organizuojamame žygyje, vykusiame Raseinių r., Lyduvėnuose, dalyvavo Šilalės r. jaunieji šauliai iš Laukuvos Norberto Vėliaus, Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijų bei Tenenių pagrindinės mokyklos. Keliaudami senaisiais partizanų takais, simboliškai pagerbėme žuvusiuosius. Žygio dalyviai buvo vaišinami kareiviška koše, arbata. Labiausiai įsiminė trasa, kurioje kadaise vyko Virtukų kautynės. Ši trasa pareikalavo išties nemažai fizinių jėgų ir ištvermės. Pėsčiųjų žygio dalyviai, mokiniai ir mokytojai Algimantas Dragūnas, Marius Laurinavičius bei socialinės pedagogės Jurgita Rumšienė ir Regina Rimkutė, įveikė ilgąją 32 km trasą.
Nebūtina būti sportininku, kad galėtum dalyvauti pėsčiųjų žygiuose. Keliaujant susipažįstama su krašto istorija, žmonėmis, įvairių Lietuvos vietų kraštovaizdžiu. Juk daugelio vietų nepažįstame, o keliaujant autotransportu net neįmanoma pažinti. Tik žygio metu stebi, grožiesi, ugdai valią ir ryžtą, ištvermę, o ją išsiugdęs, sugebi nepalūžti ir sudėtingesnėse gyvenimo situacijose.

                                                              

                                                         Jurgita Rumšienė,
gimnazijos specialioji pedagogė