Get Adobe Flash player

Tyrėjo diena gimnazijoje

“Genijus yra 1 procentas talento ir 99 procentai sunkaus darbo” (Albertas Einšteinas)

Šių metų gegužės 21 dieną mūsų gimnaziją aplankė mokslininkų komanda, kuri organizavo “Tyrėjo dieną”. Mūsų gimnazija - vienintelė rajone, kuriai buvo suteikta ši unikali galimybė paklausyti įdomių paskaitų, išmėginti mokslininkų naudojamą įrangą bei susipažinti su pačiais mokslininkais ir galbūt netgi tęsti bendradarbiavimą su jais.

Diena prasidėjo nuo pažinties su laukiančia programa, mokslininkai skatino kurti idėjas, kurias galėtume užregistruoti “Jaunojo tyrėjo” internetinėje svetainėje bei, pasitelkę jų turimą įrangą, tyrinėti. Jeigu mūsų gimnazijos mokiniai atsiųs daug idėjų, yra galimybė, kad pas mus atvažiuos mokslinė laboratorija, kuria galėtumėme naudotis maždaug savaitę. Po pristatymo visi išsiskirstė į paskaitas:

  • Mikrobiologijos paskaita apie virusus vandens ekosistemose. Šios paskaitos metu buvo galima sužinoti įdomių faktų, pavyzdžiui, jog stiklinėje jūros vandens yra 7 milijardai virusų! Taip pat šios paskaitos metu buvo galima susipažinti su mokslininko, tyrinėjančio jūrą, profesija.
  • Astronomijos paskaita ,,Mes ir Visata“ planetariume. Ši paskaita buvo bene labiausiai išreklamuota ir visų laukiama vien dėl galimybės apsilankyti planetariume. Tie, kurie jame apsilankė, manau, tikrai nenusivylė, nes paskaita vyko gana netradicišku būdu – visiems sugulus ir žiūrint į planetariumo sienas, ant kurių buvo matyti visata, jos istorija.
  • Paskaita, kurios metu buvo demonstruojama įranga (judesių registravimas, greitaeigė kamera). Buvo papasakota apie tai, kur demonstruojamoji įranga naudojama. Vienas iš pristatytų prietaisų – tai greitaeigė kamera, kurios galimybės, manau, nustebino ne vieną stebintįjį.
  • ,,Laikysenos ir pusiausvyros sutrikimų svarba sveikatai“. Paskaita, kurios metu mokiniai buvo supažindinti su pusiausvyra ir laikysena. Paskaitos metu buvo vertinamas kūno sudėjimas, mokiniai turėjo galimybę išmėginti kai kuriuos pusiausvyros pratimus praktiškai.

Manau, kad kiekvienas mokinys tą dieną neleido laiko veltui, atrado save dominančias mokslo sritis ar bent jau susidomėjo mokslu. Galbūt kai kuriems net kilo idėjų, kurias galėtų užregistruoti “Idėjų turnyre”. Šios dienos dėka sužinojome, kad net ir pati paprasčiausia idėja gali būti verta tyrinėjimo ir vesti sėkmės bei kūrybos keliu! Dėkojame apsilankiusiai „Jaunojo tyrėjo“ komandai ir tikimės, kad mūsų gimnazijoje apsilankys dar ne vienas toks projektas!

Laura Šimkutė

Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos
III bg klasės mokinė

tyrejodiena