Get Adobe Flash player

Gimnazistai semiasi žinių apie Lietuvos kariuomenę

Balandžio 22 d. jaunųjų šaulių kuopos vadas A. Dragūnas organizavo I-IV g klasių mokinių susitikimą su Tauragės karo prievolės specialistu Renatu Beržiniu bei Šilalės SKAT l. e. vado pareigas vyr. leitenantu Kęstučiu Dembinsku. Pastarasis mokiniams papasakojo apie savanorišką krašto tarnybą, jos struktūrą, kaip tapti savanoriu.

R. Beržinis kalbėjo apie Lietuvos kariuomenės sudėtį, jos ginkluotę ir dislokaciją. Mokiniai sužinojo, kad Lietuvos kariuomenę sudaro keturių rūšių pajėgos – Sausumos pajėgos, Oro pajėgos, Jūrų pajėgos, Specialiųjų operacijų pajėgos ir atskirieji vienetai (atskirieji batalionai, valdybos, junginiai, tarnybos, departamentai ir pan.).

Be kovinių, administracinių vienetų, Lietuvos kariuomenėje reikšmingą vietą užima mokymo vienetai – tai Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomasis pulkas, Divizijos generolo Stasio Raštikio puskarininkių mokykla, Centrinis poligonas, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija, Lietuvos kariuomenės generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centras, Žvalgų mokykla, Karo inžinerijos mokykla. Jose rengiami kariai, įvairių sričių kariniai specialistai. Atskiras kariuomenės komponentas yra Logistikos valdyba, užtikrinanti kovinių vienetų aprūpinimą.

Su mokiniais diskutavo, kodėl reikalinga kariuomenė. Be tradicinių uždavinių - atgrasinti galimus priešus nuo jėgos panaudojimo prieš Lietuvos valstybę, ginti šalies suverenitetą, teritoriją, teritorinius vandenis bei oro erdvę - Lietuvos kariuomenei keliami ir nauji – teikti pagalbą teroristinių išpuolių metu, padėti kovoti su gamtos stichijomis, saugoti svarbius valstybės objektus.

R. Beržinis aptarė, kokie yra reikalavimai kandidatams į Profesinę karo tarnybą. Kariais gali būti LR piliečiai ne jaunesni kaip 18 metų ir ne vyresni kaip 38 metų, turėti pagrindinį išsilavinimą, atitikti keliamus sveikatos reikalavimus, taip pat reikia baigti 12 savaičių trukmės Bazinius karinius mokymus Ruklos mokomajame pulke.

 Specialistai atskleidė 7 priežastis, dėl kurių verta eiti kario keliu:

1. Garbė. Tarnaudamas Tu užtikrini savo šalies, jos žmonių ir savo šeimos saugumą.

2. Pareiga. Apie tai kalba svarbiausias šalies įstatymas. Kas, jei ne AŠ? Daugiau nei prieš tūkstantį metų vienas filosofas yra pasakęs, kad kilnus žmogus reikalauja iš savęs, o prastuolis – iš kitų.

3. Mokslai. Įgysi specialybę ir turėsi galimybę ją tobulinti profesinės karo tarnybos metu. Beveik visos Lietuvos kariuomenės pajėgos turi savo mokymo centrus, kuriuose kursai vyksta praktiškai ištisus metus. Jeigu to negana, tai Lietuvos kariuomenės mokykloje vyksta karjeros kursai.

4. Karjera. Aiški ir belieka kopti jos laiptais. Būni geriausias tarp BKM karių ir pirmasis renkiesi profesinės karo tarnybos vietą. Padalinyje aktyviai dalyvauji pratybose, sumaniai vykdai pareigas ir būsi pastebėtas. Juk ne veltui sakoma, kad su bet kuo į žvalgybą neinama.

5. Draugai. Kariuomenėje supranti, kiek svarbu komandinis darbas ir galimybė pasitikėti vienas kitu. Bendraminčių - adrenalino mėgėjų būryje visuomet smagu, o tikra kariška draugystė išlieka visam gyvenimui.

6. Nuotykiai. Išgyvenimo kursas, naktiniai žygiai, šuoliai su parašiutu, ginklų testai ar šaudymai – šiuolaikinės kariuomenės ir kario kasdienybė. Pratybos, kurių tikrai nepasiūlys nei vienas dažasvydžio ar airsofto klubas.

7. Pinigai. Tikrai geras atlygis profesinės karjeros pradžioje ir visos socialinės garantijos. Taip pat siūlome atidžiai susipažinti su lengvatomis teikiamomis profesinės tarnybos kariams.

Mielas mokiny(-e), jeigu daugiau nei viena priežastis Tau priimtina, verta panaršyti www.karys.lt ir www.kam.lt interneto svetaines rimčiau.

 

Regina Rimkutė
karjeros koordinatorė

fotogalerija