Get Adobe Flash player

Įspūdžiautojų nuotykiai

         Birželio 25-29 dienomis Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijoje buvo įkurta stovykla „Įspūdžiautojų universitetas“. Norinčių atsirado nemažai, todėl turėjome gerą kompaniją draugų ir dar geresnes vadoves: Reginą ir Dianą. Su jomis galėjome kalbėtis įvairiomis temomis, žaidėme žaidimus ir bandėme pažinti vieni kitus.

 Pirmą dieną praleidome „Vinetu kaime“, Kretingos vienuolyne ir HBH skulptūrų parke. Vinetu supažindino su indėnų kultūros turtingumu, gyvenimo išmintimi, indėniškais ritualiniais šokiais. Papasakojo apie kasdieninius indėnų daiktus: aprangą, kostiumus, muzikos instrumentus, įvairių rūšių ginklus. Patys šokome, išmėginome kliūčių ruožus, šaudėme iš lanko ir spjaudyklės. Skulptūrų parke pasivaikščiojome ,,Sveikatos ir šposų“ taku. Apžiūrėjome partizanų bunkerį, skulptūras, išbandėme kitas pramogas. Grįžome laimingi namo ir labai laukėme kitos dienos.

Antrą dieną buvome suplanavę aplankyti Rietavą ir Plungę, tad ten ir vykome... Pirmiausia vykome į Rietavo dvarą, kuriame gyveno Oginskių giminė, klausėmės ilgų ir nuoširdžiai pasakojamų gido istorijų. Išėję iš dvaro, vykome į žirgyną. Žirgyno direktorius papasakojo apie žirgus, supažindino su viena iš žirgų veislių – žemaitukais, kurie buvo išsaugoti Oginskių dėka. Prižiūrėtojas parodė, kaip pabalnoti, valyti, prižiūrėti žirgą prieš ir po jojimo. Visi pajodinėjome, buvome labai laimingi ir išsivežėme iš ten daug emocijų ir gerų įspūdžių. Tada, nieko nelaukę, vykome į Šaltojo karo muziejų, buvome po žeme, patalpose, kuriose seniau buvo karinis padalinys, susipažinome su istorija, turėjome galimybę pažiūrėti į 27 metrų gylio raketos paleidimo šachtą.

Trečiadienį vykome į Varnius, ten aplankėme Žemaičių vyskupystės muziejų, kuriame mokėsi Motiejus Valančius. Susipažinome su daugybe įdomių dalykų, pamatėme Motiejaus Valančiaus namą ir t.t. Pasivaikščiojome Debesnų botaniniu taku. Vykome prie Lūksto ežero, prie kurio praleidome ilgąją dienos dalį. Čia žaidėme, kepėme šašlykus. Nors oro sąlygos mums buvo nelabai draugiškos, gavome ir lietaus, ir didžiulio vėjo, bet mes neišsigandome, nes mums oras nesvarbu. Atėjus vakarui rinkomės gimnazijoje „Naktynėms“. Buvome labai laimingi galėdami miegoti gimnazijoje. Buvo daug juoko, nuo kurio kitiems ir gerkles skaudėjo. Žaidėme įvairius žaidimus, tada ,,sulindome“ miegoti, bet viena grupelė nemiegojo ir trukdė tai daryti kitiems. Vienas kitą bauginome pasakodami baisias istorijas, po kurių merginos bijojo išeiti iš miegamų vietų... Šėlome, visi buvome geros nuotaikos!

Ketvirtadienio rytą visi sukilome labai pavargę ir išsiruošėme į pėsčiųjų žygį su šiaurietiškomis lazdomis maršrutu ,,Pajūris – Palaivis“. Ėjome traukdami dainas, nuo kurių skambėjo laukai. Džiaugėmės įveikę 12 kilometrų atstumą! Visi, nuėję į stovyklos vadovės Dianos Rupšienės sodybą, apžiūrėjome aplinką, kuri yra labai graži. Susėdome prie stalo, pavalgėme ir sulaukėme Jūros upe baidarėmis atplaukusių Pajūralio mokinių, su kuriais žaidėme draugišką stovyklautojų tinklinį. Vėliau pasistatėme palapines, įsikūrėme ,,miegamuosius“, žaidėme įvairius žaidimus, drąsiausieji ėjo maudytis... Atėjus vidurnakčiui, žaidėme orientacines žaidynes, dalijomės rastais prizais. Visi buvome kaip viena komanda. Taip pat mūsų laukė ir „Baimės akys“, kurios sukėlė daug juoko, o kitiems ir baimės. Atėjus giliai nakčiai, visi bėgome į patalus.

Penktadienį ankstų rytą kai kurie labai sunkiai kėlėsi, nes visai nemiegojo, todėl ir buvome visi labai tylūs veldami suvenyrus sau iš vilnos, darbavomės labai noriai ir tikrai labai stebėjomės mokytojos Dianos darbais. Buvome sužavėti, pasidarėme ir sau dovanėles. Reikėjo užbaigti stovyklą, bet niekas nenorėjome, nes buvome labai susidraugavę. Gavome padėkas ir visi šiek tiek liūdni išvažiavome namo.

 

Dėkojame ,,Įspūdžiautojų universiteto“ vadovėms Dianai Rupšienei ir Reginai Rimkutei už kantrybę, kūrybiškumą leidžiant laiką su mumis.

                                                                                                                               Karolina Gauryliutė,
Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos
8 klasės mokinė, "Įspūdžiautojų universiteto" dalyvė

 

Įspūdžiautojų universitetas