Get Adobe Flash player

Pajūryje vėl skambėjo „Pavasario balsai“

Kur bėga Šešupė, kur Nemunas teka,
Tai mūsų tėvynė, graži Lietuva;
Čia broliai artojai lietuviškai šneka,
Čia skamba po kaimus Birutės daina.
Bėkit, bėkit, mūsų upės, į marias giliausias!
Ir skambėkit, mūsų dainos, po šalis plačiausias!..

     2012 – ieji metai - Maironio metai. Lietuvoje vyksta daug renginių, skirtų Lietuvos dainiui, todėl ir ši šventė – ne išimtis. Praėjusį penktadienį, gegužės 18 dieną, Maironio eilėmis prasidėjo jau tradicija tapęs renginys „Pavasario balsai“.
    Šiemet poezijos mylėtojus į savo tėviškę pakvietė Jonas Biržiškis. Jo tėčio, Stanislovo Biržiškio, vardu pavadinta mūsų gimnazija. Stanislovas Biržiškis – Lietuvos agronomas, pedagogas, etnografas, Šilalės politinis ir visuomenės veikėjas, poetas, išleidęs eilėraščių rinkinius „Raudonas patefonas“, „Gyvenimo pagairėse“.
     Poeto eiles skaitė IIIag kl. mokinys Kostas Petkevičius.
     Nuostabiame gamtos kampelyje popietę praleisti sugužėjo Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos mokiniai ir svečiai iš Tenenių pagrindinės mokyklos, lydimi lietuvių kalbos mokytojos Vaidos Girskienės.
     Lietuvių kalbos mokytojų Viktorijos Dragūnienės, Laimutės Kerpienės, Irenos Rupšienės ir mano, Jurgitos Girčienės, tikslas buvo ugdyti mokinių saviraišką, kūrybiškumą, bendravimo ir bendradarbiavimo kultūrą.
     Pirmosios pasirodė ir savo kūrybą gimtąja tarme (žemaitiškai) pradėjo skaityti gimnazijos ketvirtokės Simona Mockutė, Loreta Dulkytė ir trečiokė Aurelija Novikovaitė.
     Maloniai nustebino Tenenių pagrindinės mokyklos šeštokai, kurie skaitė visai nevaikiškas, pačių sukurtas miniatiūras, taip pat parodė 5 – 8 kl. mokinių literatūrinę kompoziciją pagal Jono Biliūno literatūrinę pasaką „Laimės žiburys“.
     Pirmuosius poetinius bandymus pristatė gimnazijos ketvirtokė Jurgita Stakutytė. Drebančiose rankose spaudžiami popieriaus lapai išdavė jaudulį, tačiau abejingų neliko.
     Į sceną dar kartą lipo ketvirtokė Simona Mockutė, kurios eilės dvelkė šiuolaikiškumu, o trečiokės Aurelijos Novikovaitės eilės pažėrė šilumos, ramumo.
     Šie metai skirti Lietuvos dainiui Maironiui, o 2014 – aisiais metais minėsime K.Donelaičio, lietuvių grožinės literatūros pradininko, 300 – ąsias mirimo metines. Mūsų gimnazijos ketvirtokė Simona Dulkytė dalyvavo respublikiniame konkurse, parašė scenarijų filmui apie K. Donelaitį. „Pavasario balsuose“ mokinė jį perskaitė.
     Renginyje savo kūrybos eiles skaitė ne tik mokiniai, bet ir mokytojai.
     Mokytoja Irena Rupšienė su švelnia juoko gaidele paskaitė eiles apie tai, kokia sielos ramybė užplūsta uždarius penktadienį gimnazijos duris. Ne vienas klausytojas susimąstė išklausęs eilėraštį „Laikas“.
     Mokytoja Irena Tverijonienė savo eiles skyrė abiturientams, prisimindama savo paskutiniuosius mokslo metus.
     Šventėje saksofonu grojo Iag kl. mokinė Gabrielė Rimkutė, lietuvių liaudies dainą „Saulala raudona“ atliko IIbg kl. mokinė Goda Gotautaitė, o 8 kl. mokinė Rita Kasnauskaitė atlliko iš italų kalbos verstą dainą „Žemei“.
     Šventės dalyvius medaliais apdovanojo gimnazijos direktorius Juozas Žymančius ir pavaduotoja ugdymui Viktorija Dragūnienė. Gimnazijos direktorius gyrė dalyvius už tai, kad jie dar randa laiko kūrybai, gerumui, kad jų laikas nepraeina tuščiai sėdint prie kompiuterių. Padėkos raštus įteikė mokytojoms už mokinių kūrybiškumo ugdymą.
     Poezijos popietė tuo nesibaigė – laukė karšta arbata ir burnoje tirpstantys pyragai.
     Tikimės, kad kitais metais vėl skambės ‚Pavasario balsai“.

Jurgita Girčienė
Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos
lietuvių kalbos vyr. mokytoja

Pavasario balsai