Get Adobe Flash player

Liaudiška vakaronė ,,Kartų pynė“ Pajūryje

 

Pavasario saulė nušvito meiliai
Ir džiugina - širdį vilioja.
Pasklido po pievas ir kiemus vaikai,
Šėlioja ir garsiai kvatoja

 Pavasaris, saulė, motulė gamta -
Gyvenimo džiaugsmas didžiausias.
Jaunystė, azartas, žaidimo aistra -
Draugų būryje - tai palaima.

 Gegužės 11 – ąją, gražų penktadienio vakarą, Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos kiemelyje sklido skambi muzika ir dainos, nes vyko tradicinė liaudiška vakaronė ,,Kartų pynė“.

 

       Gimnazijos kiemelyje šurmuliavo daug mokinių, kurie ruošėsi šokti liaudiškus šokius ir žaisti senovės lietuvių sportinius žaidimus. Neatsitiktinai pasirinkome vakaroti gimnazijos kieme. Kiemas - tai tikroji gyvenimo mokykla, čia nuo senų senovės jaunimas rinkdavosi su didžiausiu malonumu, nes čia jie augo, bendravo, mokėsi, pramogavo, čia gimdavo pasaulio atradimai ir rekordai, čia bręsdavo didvyriai ir šviesuoliai.

     Smagu, kad vakaronėje dalyvavo mokinių tėveliai, Pajūrio miestelio „Bočiai“ ir buvę gimnazijos mokiniai. Visi noriai įsijungė į liaudiškų šokių ir žaidimų sūkurį. Tik oras mus neramino. Tačiau visos bendruomenės energingi šokiai ir ,,chorų karų“ dainos griaustinį ir lietų išvaikė. Trankius šokius ir melodingas dainas Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos bendruomenei dovanojo jungtinė Bikavėnų, Žvingių ir Pajūrio kapela „Lolytėlė“, kuriai vadovavo geriausias Lietuvos birbynininkas, buvęs „Lietuvos“ ansamblio liaudies instrumentų orkestro vadovas Kazys Budrys. Labai energingai ir išmaningai visą vakaronę vedė buvusi gimnazijos mokinė Rita Pociutė ir muzikos mokytoja Rasa Ramanauskienė. Kad jėgų nepristigtų liaudiškiems šokiams, po lietuvių sportinių žaidimų gimnazijos kiemelyje visi buvo vaišinami gardžia koše ir arbata. Ši košė buvo pagaminta gimnazijos tėvų komiteto pirmininkės Aleksandros Vlasovos iniciatyva.

      Šventę organizavo tėvų komitetas, auklėtojų metodinė grupė, muzikos ir dailės mokytojos. Gimnazijos direktorius Juozas Žymančius dėkojo organizatoriams ir dalyviams už lietuvių liaudies tradicijų puoselėjimą, kūrybiškumą ir įteikė padėkos raštus bei mokytojos Dianos Rupšienės specialiai šiai vakaronei pagamintus molinius medalius.

 

    Liaudiškos vakaronės ,,Kartų pynė“ nuostabią nuotaiką, puikius šokius, žaidimus ir dainas dar ilgai prisiminsime. Tikimės, kad kitą pavasarį ji vėl sugrįš su nauja energija, su naujais šokiais tam, kad supintume naują spalvingą ir siautulingą „Kartų pynę".

 

Auklėtojų metodinės grupės pirmininkė
Jurgita Alminienė

Kartų pynė