Get Adobe Flash player

Jurginių šventė

Antradienį gimnazijoje pradinių klasių Etninės kultūros būrelis sugrąžino mus į praeitį, primindamas, kad laiko tėkmė daug ką nuneša užmarštin. Kiek mes gebame prisiminti papročius, tradicijas, perduoti jas, tiek palaikome tautos kultūrą.
       Būrelio mokiniai dalyvavo Jurginių šventėje. Šios šventės apeigos buvo susijusios su gyvulių išginimu į laukus. O gyvulių palydovai – piemenėliai. Darbas labai varginantis. Bet jame buvo ir šviesių, džiugių akimirkų. Tas ir buvo parodyta šventėje.
       Piemenėliams buvo pakviestas patyręs skerdžius. Mokinių mamos, ,,gyvulėlių šeimininkės“, pasirūpino parodyti, kas daryta senovėje, pirmą kartą išgenant gyvulius. Jos dėjo ant slenksčio spyną, kirvį, plakė ,,gyvuliukus“ verba. Įdėjo piemenukams į krepšelius užkandžių, kad ganydami užkąsti galėtų. Skerdžius joms pažadėjo iš ganyklų lauktuvių parnešti.
        Smagūs raliavimai, linksmi pokštai, nuotaikingi žaidimai džiugino visus susirinkusius. Bet žiūrovų buvo nedaug, nes piemenėliai draugus kvietė linksmintis kartu. Visi kartu dainavo, žaidė, šoko ratelius. Patiko žaidimai ,,Kumeliukų girdymas“, ,, Kiaulės varymas į dvarą“, ,,Nešu nešu puodą“.
        Teko ir vilko pačiupto ėriuko ieškoti, ir skerdžiaus priekaištų išklausyti.
      Greitai prabėgo pirmoji ganymo dienelė, baigėsi Jurginių šventė, bet mokiniams ji taps artimesnė, nes patys bandė patirti piemenėlių ,,darbą“.

 

Būrelio vadovė mokytoja
Virginija Urbonienė

Jurginių šventė