Get Adobe Flash player

Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos mokiniai antrą kartą Strasbūre gynė Lietuvos vardą

          Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos mokiniai kovo 1 dieną lankėsi Europos Parlamente (EP) Strasbūre, kur tarptautiniame „Euroscola“ renginyje atstovavo Lietuvai. Ginti Lietuvos vardą vienoje iš svarbiausių Europos Sąjungos (ES) institucijų 24 gimnazistų grupei patikėta po to, kai Tauragės apskrityje ši komanda, žymiu taškų skirtumu įveikusi Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus ir Šilalės r. Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijų komandas, buvo pripažinta absoliučia konkurso nugalėtoja.

          Ši pergalė gimnazijai – antroji. Prieš trejus metus pajūriškiai nugalėjo tame pačiame konkurse ir iškovojo pagrindinį „Euroscola“ prizą - kelionę į Strasbūrą ir teisę kartu su kitų šalių atstovais varžytis dėl daugiausiai apie ES, jos institucijas ir šalis žinančios komandos titulo.
          Tarptautinis „Euroscola“ renginys, kuriame dalyvavo daugiau nei 450 mokinių iš 19 Europos Sąjungos šalių, vyko plenarinėje Europos Parlamento salėje. Renginys prasidėjo šalių prisistatymais. Apie Lietuvą, Šilalės kraštą ir gimnazijos pasiekimus patikėta papasakoti pajūriškių komandos narei Eglei Mikšytei. Po oficialios dalies mokiniams buvo suteikta unikali proga padirbėti europarlamentarų darbo vietose ir dalyvauti debatuose.
          Pirmojoje dienos pusėje mokiniai dirbo grupėse, kuriose įvairių šalių atstovai sprendė socialines ir politines problemas, diskutavo žmogaus teisių, migracijos, aplinkos apsaugos ir atsinaujinančios energijos, informacinių technologijų, demokratijos temomis, svarstė, kokia ateitis laukia Europos Sąjungos ir jos piliečių. Kiekviena iš 5 komandų (frakcijų) privalėjo išsirinkti pirmininką ir sekretorių bei parengti pranešimą diskutuota tema. Po kiekvienos grupes pasisakymo jaunieji europarlamentarai kėlė sudėtingus klausimus, po to balsavo „už“ arba „prieš“. Aktyviausi diskusijų dalyviai buvo graikai ir maltiečiai, kurie siekė „valdyti mikrofonus“ ir atkreipti jaunųjų europiečių dėmesį į nesibaigiančią Graikijos ekonominę krizę. Aktyvumu pasireiškė ir rumunai bei mūsų kaimynai latviai. Pastaruosius domino švietimo problemos. Iškeltas klausimas dėl pažymių visose ES šalyse suvienodinimo, nes vienur mokiniai vertinami skaičiais, kitur – raidėmis.
          Kita dienos dalis buvo paskirta „Eurogame“ (iš ang. k. eurožaidimas), kuris turėjo padėti išsiaiškinti tikruosius tarptautinio renginio „Euroscola“ nugalėtojus. Šiame žaidime dalyvavo komandos, sudarytos iš 4 skirtingų tautybių asmenų. Pirmajame etape grupių nariai turėjo atsakyti į klausimus, suformuluotus įvairiomis kalbomis. Į finalą buvo atrinktos keturios komandos, kurios tarpusavyje toliau varžėsi dėl nugalėtojos vardo. Deja, mūsiškiams į finalininkų gretas patekti nepavyko.
          Kai svarbiausias kelionės tikslas - dalyvavimas tarptautiniame konkurse „Euroscola“ Strasbūre buvo įgyvendintas, mokiniai galėjo atsipalaiduoti ir džiaugtis kita kelionės dalimi – pažintimi su Paryžiumi, Gentu, Amsterdamu ir Berlynu. Aštuonias dienas trukusioje kelionėje gimnazistai aplankė net 6 Europos Sąjungos šalis – Lenkiją, Čekiją, Prancūziją, Belgiją, Nyderlandus ir Vokietiją.
          Pažintis su Europos miestais prasidėjo Prahoje. Aplankytas Čekijos sostinės simbolis – Hrado pilis, jos kiemai, Prezidentūra, Šv. Vito katedra, Karolio tiltas, Senoji aikštė su įžymiuoju astronominiu Orlojaus laikrodžiu, parako bokštas.
       Didžiausią įspūdį daugeliui paliko nuostabios architektūros miestas Paryžius. Kvapą gniaužė matyti vaizdai nuo Eifelio bokšto, daug emocijų sukėlė naktinis pasiplaukiojimas Senos upe ir įspūdinga panorama, atsiverianti iš menininkų mekos – Monmartro. Aplankytas Luvro muziejus, kuriame mokiniai nepraleido progas apžiūrėti žymiausių pasaulio kūrinių - Monos Lizos paveikslą, Napoleono III apartamentus. Pusdienį delegacija praleido didinguose ir prabangiuose Versalio rūmuose.
           Pajūriškiams surengta ir ekskursija po Belgijos miestą Gentą.
         Amsterdamas mokinius sužavėjo savo kanalais, kuriais nepraleido progos ir paplaukioti. Nyderlandų sostinėje jie aplankė ir Madam Tiuso muziejų, pasivaikščiojo Raudonųjų žibintų gatve.
          Berlyne mokiniai apžiūrėjo Reichstag'o rūmus ir juose įrengtą modernų kupolą, taip pat Brandenburgo vartus.
          Kelionė buvo turininga. Mokiniai pagilino ne tik žinias apie Europos Sąjungą, jos institucijas, bet ir gavo praktinių europarlamentaro darbo įgūdžių, taip pat praplėtė teorines istorijos, geografijos bei dailės žinias, kurias įgijo lankydami Europos miestus ir muziejus.
         Mokinių grupę į kelionę lydėjo „Euroscolos“ konkursui padėję pasiruošti gimnazijos direktorius Juozas Žymančius, istorijos mokytojas Virginijus Kazlauskis ir socialinė pedagogė Regina Rimkutė.

Šilalės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vedėja
Rima Kairytė