Get Adobe Flash player

Trečiokų išvyka į Šiaulius

Gegužės 28 dieną 3a klasės mokiniai, lydimi mokytojos ir mamyčių, susiruošė vykti ekskursijon į Šiaulius. Kelionė buvo ilgai laukta, todėl visi labai nekantravo išvykti iš Pajūrio. Planavome aplankyti daug įdomių vietų: Šiaulių Katinų muziejų, H. Frenkelio vilą, ,,Aušros“ muziejų, Kryžių kalną.
Pirmiausia nuvykome į Katinų muziejų. Tai vienintelis Lietuvoje ir Baltijos šalyse muziejus kačių tematika. Katinų muziejuje yra labai daug su katėmis susijusių eksponatų. Čia gausu katinėlių iš daugelio pasaulio šalių: elegantiškai tupinčios egiptietiškos katės, letenėle mojuojantys Japonijos katinėliai, spinduliuojantys meile katinėliai iš Prancūzijos ir daugelis kitų nuostabių katinukų iš įvairiausių pasaulio kampelių. Yra suvenyrinių katinėlių iš gintaro, porceliano, krištolo, marmuro, metalo, medžio, kriauklyčių, taip pat gausu vaikų piešinių, profesionalių dailininkų paveikslų, meninių fotografijų, žaislų, pašto ženklų, atvirukų, knygų, yra net indų su kačių piešiniais. Vaikus ypač džiugino penki draugiški katinai, kurie ne tik pozavo fotoaparatui, bet ir leidosi paimami ir myluojami. Aplankėme ir Šiaulių miesto Jaunųjų gamtininkų stotį. Ten įsikūrę įvairūs gyvūnai, ropliai, vabalai, paukščiai.
Atsisveikinę su katinais, patraukėme į netoliese įsikūrusią didingą Chaimo Frenkelio vilą. Jos ekspozicijos pristato Lietuvos provincijos dvarų ir tarpukario Šiaulių miesto kultūrą, žydų paveldą. Viloje vyksta parodos, koncertai, kino ir muzikos festivaliai, kiti renginiai. Trečiokams smagu buvo lankytis to meto kino salėje ir žiūrėti nebylųjį filmą.
Apsilankę „Aušros“ muziejuje sužinojome, kokius įrankius, rūbus, baldus, indus naudojo senovės lietuviai. Varinis varpelis mus pakvietė į integruotą lietuvių kalbos-istorijos pamoką. Mokiniai susėdo į senovinius mokyklinius suolus, vaidmenimis skaitė ir vaidino Balio Sruogos kūrinį „Giesmė apie Gediminą“. Mokiniai ne tik pasitikrino savo žinias, bet jas papildė naujais faktais. Smagiausia dalis - kunigaikščio Gedimino kariuomenės inscenizavimas. Mokiniai buvo aprengti itin stilingais rūbais, „apginkluoti“ mediniais skydais, kalavijais, ietimis ir pakviesti į kovą. 
Paskutinė mūsų stotelė - Kryžių kalnas. Turistų pamėgtoje vietoje pamatėme begales kryžių ir kryželių, atrodė labai įspūdingai, nes kryžių buvo daug, iš įvairiausių pasaulio kampelių, visokių visokiausių. Per lauką nuėjome į pranciškonų vienuolyną. Ramiai ir susikaupę keletą minučių pasimeldėme. 
Pavargę, bet linksmi, kupini naujų įspūdžių grįžome į gimtąjį Pajūrį. Suartėjome, susidraugavome, labiau pažinome vieni kitus. Tokios ekskursijos vienija klasę, moko draugiškai dalytis, padėti vieni kitiems. Nuoširdžiai dėkoju mamytėms Irenai, Rimai, Eglei, kurios mus lydėjo ir globojo visos ekskursijos metu.
 
Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos pradinių klasių mokytoja metodininkė Jolita Vydmantienė