Get Adobe Flash player

Diena, skirta knygai

Gegužės 7-oji - Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Ji kiekvienam lietuviui primena rusų carinės valdžios represijas, kuriomis buvo varžomi kiekvienos tautos brandumą liudijantys ženklai – kalba, knygų leidyba, spauda, laisvas žodis. Per 40 spaudos draudimo metų paaiškėjo, kad lietuviškoji spauda plito, nepaisant jokių persekiojimų ir taikomų bausmių. Pasak bibliofilo Domo Kauno, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena turėtų būti antroji šventė po nepriklausomybės atgavimo.

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos  proga Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijoje buvo vykdomos įvairios veiklos. Priešmokyklinės grupės ugdytiniai spalvino žinomų pasakų iliustracijas, 1-4 klasių mokiniai gamino rankų darbo knygutes, skaitykloje lankėsi ir patys mažiausieji - darželinukai, kurie knygoms atnešė dovanų.  Bibliotekoje pertraukų metu vyko knygų skirtukų gamyba, gimnazijos fojė buvo rodomas filmukas „Lietuviškos spaudos draudimas ir tautinis atgimimas 1964-1904“, na, o visas veiklas užbaigėme Pajūrio miestelio rekreacinėje teritorijoje, kur visi skaitė savo atsineštas knygas. Taip gimnazijos bendruomenė jungėsi  prie Lietuvoje organizuojamos akcijos „Lietuva skaito“. Lietuva skaičiavo tądien skaitančiuosius ir siekė vienoje vietoje daugiausiai skaitančiųjų rekordo. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos bendruomenė taip pat pasiekė savo rekordą - vienoje vietoje grožines knygas skaitė 233 gimnazijos bendruomenės nariai. Džiugu buvo matyti gamtos apsuptyje patogiai įsitaisiusius knygų mylėtojus. Skaitydami mokiniai taip pat rinko ir lentoje užrašė gražiausius žodžius. Patiems aktyviausiems šių mokslo metų bibliotekos skaitytojams  gimnazijos direktorius Juozas Žymančius įteikė padėkas. Reikia pasidžiaugti, kad knygas skaito tiek patys mažiausi, tiek abiturientai. Visus aktyviausius skaitytojus pasiekė Pajūrio miestelio bibliotekininkės Rasos Griškienės dovanotos knygos.

Nuoširdžiai dėkoju gimnazijos administracijai, Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos bendruomenei, mokytojams, literatų būrelio nariams ir, žinoma, visiems mokiniams už aktyvų dalyvavimą organizuotose veiklose, už pradžiugintą nors vieną knygą.

                                          

Bibliotekininkė, lietuvių kalbos mokytoja

Irena Tverijonienė