Get Adobe Flash player

Mokomės vieni iš kitų

Šiuolaikinėje mokykloje ugdymas nebeišsitenka tarp mokyklos sienų, ieškoma  naujų ugdymo erdvių, galimybių. Balandžio 23  dieną  Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio  gimnazijoje  vyko respublikinė mokslinė konferencija „Etnokultūros apraiškos ir integracija šiuolaikinėje pamokoje“. 

 Į konferenciją susirinko didelis būrys pranešėjų ir klausytojų. Atidarymo metu skambėjo ne tik gimnazijos mokinės Rugilės Daukšytės kūrybos daina „Prisimenant tave, partizane“, bet ir gimnazistų pora, Emilija Pociūtė ir Augustinas Mažutis, pašoko lietuvių liaudies šokį. Konferencijos dalyviai, atvykę iš  Tauragės rajono Žygaičių, Šilalės rajono Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio, Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus gimnazijų, Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejaus bei Telšių vyskupo V. Borisevičiaus kunigų seminarijos, dalijosi savo patirtimi  ir galimybėmis ugdant jaunosios kartos patriotiškumą ir tautiškumą.  Kiek įvairiausių veiklų buvo pristatyta: video filmai, įvairios  išvykos ir ekskursijos, skatinančios etnokultūros pažinimą, bendradarbiavimas su įvairiausiomis institucijomis, puoselėjančiomis etnokultūrinį ugdymą: muziejais, bibliotekomis, darbovietėmis ir t. t. Telšių  vyskupo V. Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius supažindino su šermenų giedojimo tradicijomis Žemaitijoje. Įdomu ir tai, kad net tiksliuosiuose moksluose įmanoma atrasti etnokutūrinių apraiškų: matematikoje, fizikoje ar biologijoje.

Antrojoje konferencijos dalyje konferencijos dalyviai galėjo save išbandyti įvairiose srityse: nuo šokio iki ramaus arbatos gėrimo. Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos dailės ir technologijų  mokytoja Diana Rupšienė mokė audimo meno, muzikos mokytoja  Ilona Raudonienė  supažindino su šokio galimybėmis pamokose, kurias galėjo išbandyti visi dalyviai.  Aldutė Rimkienė, atvykusi iš Kvėdarnos, mokė, kaip pasigaminti tautinę gėlytę - trispalvę, kuri jau tampa tradicija per tautines šventes įsisegti į atlapą. Šilalės  r. Visuomenės sveikatos biuro darbuotojos Giedrė ir Vilma visus vaišino tradicine žolelių arbata su medumi. Visiems konferencijos dalyviams buvo įteiktos atminimo dovanėlės - verpstės, kad nuolat primintų, kaip svarbu ugdyti jauno žmogaus  meilę savo tautos kultūrai. 

Neskubėjome išsiskirstyti, taip buvo gera drauge, ir visi drauge sutarėme, kad tik susitelkę visų dalykų mokytojai, naudodami įvairiausias ugdymo galimybes, išsaugosime etnokultūrinį palikimą. „Etninė kultūra kaip oras supa mus ir yra mumyse pačiuose. (...) Tuo mes ir skiriamės, visa ta savo patirtimi, nuo kitų: nuo vokiečių ar prancūzų“,- sakė žymus mūsų kraštietis Norbertas Vėlius. Ne taip seniai, dar rudenį, Lietuvoje lankęsis Popiežius Pranciškus kalbėdamas jaunimui taip pat akcentavo praeities svarbą, senelių, protėvių išmintį ir tradicijas: „Nepamirškite savo tautos šaknų, prisiminkite praeitį, kalbėkitės su senoliais. Nėra nuobodu kalbėtis su senais žmonėmis. Eikite, suraskite senus žmonės, ir tegul jie papasakoja apie jūsų tautos šaknis, džiaugsmą, vertybės. Taip pasiekdami šaknis, jūs tęsite savo tautos istoriją ir sulauksite vaisių, padėsiančių eiti pirmyn“.

Dėkojame visiems konferencijos dalyviams už puikiai parengtus pranešimus ir gerą nuotaiką visos konferencijos metu. Dalinkimės, padėkime vieni kitiems, nes mus jungia bendras tikslas - jauno žmogaus ugdymas!

 

Jurgita Skurdelieė, Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos metodinės tarybos pirmininkė