Get Adobe Flash player

Skaitymo kultūros puoselėjimas

Balandžio - 2 oji -  Tarptautinė vaikų knygos diena. Ji minima vaikų rašytojo Hanso Kristiano Anderseno gimimo dieną. Tarptautinė vaikų knygos taryba (IBBY) kasmet ta proga išleidžia plakatą ir kreipimąsi į skaitytojus. Šiemet teisę būti šios šventės rėmėju tapo IBBY Lietuvos skyrius. Tai didžiulė garbė. Plakatą ir kreipimąsi į skaitytojus sukūrė garsiausias mūsų šalies iliustruotojas ir rašytojas Kęstutis Kasparavičius. Šiuo plakatu rašytojas primena, kad knygos padeda neskubėti, knygos moko pastebėti, knygos kviečia, netgi verčia pasėdėti. Jis linki visiems įdomių knygų, taip pat gyventi taip, kad patys būtume knygoms įdomūs. 

Literatų būrelio nariai tądien kalbino mažuosius skaitytojus. Vaikai pasidalino savo mintimis apie skaitomas knygas, savo mėgstamiausius rašytojus. Džiugu, jog daugelis iš jų žinojo, kokio rašytojo gimimo dieną minime, prisiminė balandžio 2-ąją gimnazijoje besisvečiuojančios rašytojos Rebekos Una pavardę.
Bibliotekoje lankėsi ir ikimokyklinių grupių ugdytiniai ir jų auklėtojos. Su mažaisiais skaitytojais pasikalbėjome, kas jiems skaito knygutes, kokios pasakos jiems patinka. Mažieji noriai vartė bibliotekos lentynose sudėtas vaikiškas knygutes, nešėsi į grupę. Mažieji knygomis domisi stebėdami paveiksliukus, spalvindami jų iliustracijas. Vaikai atpažino iliustracijas iš pasakų „Batuotas katinas“, „Coliukė“, „Trys paršiukai“, „Karlsonas, kuris gyvena ant stogo“. Tądien mažieji ir spalvino būtent knygų personažus.
Nuoširdžiai dėkoju darželio auklėtojoms, auklytėms, kurios puoselėja skaitymo kultūrą nuo pat mažens. Taip pat dėkoju 5 klasės mokinėms Vaivai Krumpaitei, Justei Olendraitei, IIg klasės mokinėms Erikai Šiaudvytytei, Viktorijai Kurmytei ir visiems pakalbintiems vaikams.  Tai, kas buvo, - jau istorija. Džiugu, jog laiko tėkmėje pavyko stabtelėti ir užfiksuoti malonias akimirkas, susijusias su skaitymu. Kęstučio Kasparavičiaus teigimu,  „skaitantis žmogus - tiek vaikas, tiek suaugėlis - jau savaime kur kas įdomesnis už tą, kuris bodisi paimti į rankas knygą, kuris, amžinai skubėdamas, neturi kada prisėsti ir nespėja daug ko pastebėti“.

 

                      Bibliotekininkė, lietuvių kalbos mokytoja Irena Tverijonienė