Get Adobe Flash player

Stažuotė Šiaulių rajono mokyklose

Kovo 6-7 dienomis Šilalės rajono savivaldybės projekto „Lyderių laikas 3” kūrybinės komandos nariai dalyvavo dviejų dienų stažuotėje Šiaulių mieste ir rajone. Mūsų gimnazijos direktorius Juozas Žymančius ir direktoriaus pavaduotoja ugdymui Regina Rimkutė lankėsi Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriuje bei Šiaulių rajono mokyklose.

Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėja J. Šertvytienė pristatė stažuotės koordinavimo komandą, papasakojo apie švietimo situaciją Šiaulių rajone.

Netrukus išvykome į Šiaulių r. Šakynos mokyklą. Mus šiltai pasitiko direktorius Vytautas Arvasevičius. Jis su entuziazmu papasakojo, kaip bendradarbiauja su socialiniais partneriais kurdami ugdymosi aplinką. Mokytojai, pagalbos mokiniui specialistai dalijosi patirtimi apie mokinių ugdymą netradicinėse aplinkose, projektinę veiklą. Stebėjome atvirą pamoką 2 klasėje. Padėkoję mokyklos komandai už malonų priėmimą, išvykome į kitą stažuotės vietą - Šiaulių r. Kužių gimnaziją. Mus pasitiko direktorės pavaduotoja ugdymui Edita Brasienė. Ji išsamiai pristatė gimnaziją, parodė edukacines erdves, papasakojo apie ugdymo turinį, procesą, progresinius mokinių pokalbius. Stebėjome dvi atviras pamokas: 7 klasėje - „EMA pratybos lietuvių kalbos pamokoje“ ir 6 klasėje - „Stotelių metodo“ taikymas specialiosiose lietuvių kalbos pratybose. Pirmąją stažuotės dieną apibendrinome diskutuodami tema „Nuo pamokos uždavinio iki rezultato formavimo“.

Kitą dieną mūsų komanda lankėsi Šiaulių r. Voveriškių mokykloje. Direktorė Albina Gudaitienė, direktorės pavaduotoja ugdymui Laima Dereškevičienė ir mokytojų komanda pasidalijo patirtimi ugdant specialiųjų ugdymosi poreikių mokinius. Šioje mokykloje mokosi 157 mokiniai, 50 mokinių turi specialiųjų ugdymosi poreikių. Kontekstas sudėtingas, tačiau mokyklos komanda, dirbdama nuosekliai ir vieningai, pasiekia gerų rezultatų. Išklausėme mokytojų ir pagalbos specialisčių pranešimus apie specialiųjų ugdymosi poreikių mokinių asmeninę pažangą, jų sėkmės istorijas. Apžiūrėjome edukacines erdves, skirtas specialiųjų ugdymosi poreikių mokiniams.

Po pietų vykome į Šiaulių r. Kuršėnų Pavenčių mokyklą-daugiafunkcį centrą. Direktorė Janina Banienė pasidalijo savo mokyklos valdymo strategijomis, komandos formavimo būdais. Pagalbos mokiniui specialistės papasakojo, kaip ugdo mokėjimo mokytis kompetenciją, socialinius ir emocinius įgūdžius, skatina mokinių motyvaciją mokytis, aptarė mokinių individualios pažangos vertinimo ir įsivertinimo būdus.

Kupinos įspūdžių, šilto kolegiško bendravimo, dalijimosi patirtimi, nuostabios dvi dienos Šiaulių rajone - taip stažuotę apibendrinome Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnyboje.

Stažuotės – tai puiki galimybė pamatyti kitų ugdymo įstaigų patirtį, pasisemti naujų idėjų, atrasti, kas gali būti naudinga tavo mokyklai. Smagu, kad Lietuvoje yra iš ko mokytis ir atrasti įvairių naujovių.

Regina Rimkutė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui